Gastro Center
Skåne

Koloskopi

Allmänt

En koloskopi innebär att tjocktarmen (kolon) och några decimeter av sista delen av tunntarmen undersöks med en mjuk och böjlig slang som förs in via ändtarmsöppningen. Via instrumentet överförs bilder av slemhinnan till en bildskärm. Undersökningen visar om det finns fickor (divertiklar), inflammation, sår, polyper/tumörer. Läkaren kan via koloskopet även ta provbitar från slemhinnorna. Provbitarna skickas för diagnostik för att se om det finns inflammation eller cellförändringar.

Förberedelser

För att tarmen skall kunna undersökas måste den vara ren. De närmaste dagarna före undersökningen måste du ändra din kost. Under eftermiddagen, före eller på morgonen samma dag som undersökningen, måste du tömma tarmen med hjälp av laxermedel. Om man använder blodförtunnande läkemedel, ex Waran, eller om man har en inopererad hjärtklaff, är det viktigt att man meddelar mottagningen detta i god tid före undersökningen. Du får skriftliga instruktioner och recept på laxermedel tillsammans med kallelsen till undersökningen.

Hur går undersökningen till?

Innan undersökningen får man bedövningssalva i ändtarmsöppningen. Vid undersökningen ligger man på sidan och de bara kroppsdelarna är väl skylda. Undersökningen kan ibland göra ont eller vara obehaglig när koloskopet förs upp i tjocktarmen. Om det behövs, får man avslappnande och smärtstillande medicin. Vid speciella behov kan vi även erbjuda full narkos. En undersökning kan ta alltifrån en kvart till en timme.

Efter undersökningen

Efter undersökningen kan man känna sig spänd, uppblåst och öm i magen. Detta beroende på den luft som vidgat tarmen under undersökningen. Obehagen försvinner när luften kommer ut den naturliga vägen. Man kan äta och dricka som vanligt efter undersökningen. Läkaren som gjort undersökningen ger besked om resultatet direkt efteråt. Om vävnadsprover tagits för mikroskopisk undersökning kommer svaret när analysen är klar.